Welke plant heb jij gekregen ?

Heb je een BloomPost kamerplant cadeau gekregen?
Wat leuk!

Om jouw plant cadeau extra lang mooi en gezond te houden, lees je hier alles over kamerplanten verzorging. Hoe weet je bijvoorbeeld hoeveel water een plant nodig heeft, of op welk plekje hij het snelst groeit? De verzorging kan per kamerplant verschillen. Kies van welke plant jij alles wilt weten, of lees hieronder onze algemene verzorgingstips. 

 

Aloe vera plantAnanasplantSPATHIPHYLLUM

Pachira-aquaticaGemstoneOpuntia-rubescens

KoffieplantLavaplantbaobab

Sansevieria-LaurentiiPotroosTheeplant

Begonia[{Olijfboompje

Lichtplantje

-------

Verzorging kamerplanten

Een kamerplant gaat bij goede verzorging maandenlang mee. Kijk dus af en toe eens om naar je nieuwe groene vriend, en hij zal je veel liefde teruggeven. De verzorging van kamerplanten is per plant verschillend, maar hieronder vertellen wij je de basisregels voor het verzorgen van je kamerplant.
 

Kamerplanten water geven

Kamerplanten water geven is essentieel. Net als mensen, kunnen ook planten niet lang zonder water. Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is van groot belang voor de gezondheid van je plant. Uiteraard alles met mate. Te veel water kan namelijk ook funest zijn voor je plant. De wortels kunnen minder voedingsstoffen opnemen en kunnen zo ‘stikken’.

Hoe veel water je een plant moet geven hangt af van de soort kamerplant die je hebt. Sommige planten hebben veel water nodig, sommige gemiddeld en andere juist heel weinig. Maar wat is veel of weinig water?
 

- Veel: zorg dat de grond altijd vochtig is. Dit kun je voelen door je vinger voorzichtig in de potgrond te steken.

- Gemiddeld: de potgrond mag gerust wat droger zijn, maar geef bij droge potgrond wel meteen wat water

- Weinig: de potgrond kan langere tijd droog staan zonder dat je direct nieuw water hoeft toe te voegen.

kamerplanten-water-geven
 

Als je jouw plant water geeft, zorg dan dat het water op kamertemperatuur is. Van ijskoud water houden planten niet. Wil je jouw kamerplant echt verwennen? Geef ‘m dan regenwater, daar zit namelijk minder kalk in.
 

Luchtvochtigheid kamerplanten

De meeste kamerplanten komen oorspronkelijk uit de tropen en houden van een hoge luchtvochtigheid. Door de kamerplant regelmatig te besproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke leefomgeving van een plant na. Bovendien neemt de plant ook water op via de huidmondjes op het blad. Extra goed voor je plant zorgen? Bespuit hem dan met regenwater. Daar zit minder kalk in, en zo komen er geen witte vlekken op het blad.
 

Standplaats kamerplanten

Een veel gestelde vraag over kamerplanten is: hoeveel licht heeft een kamerplant nodig? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, omdat elke plant een andere lichtbehoefte heeft. Een belangrijk feitje om te onthouden is dat bijna geen enkele plant tegen direct zonlicht kan. Probeer een plekje vol in de zon dus te voorkomen. Cactussen en succulenten zijn hierin een uitzondering. Daarnaast zijn er ook maar weinig planten die in de volle schaduw, zonder enig zonlicht kunnen overleven. De vuistregel voor de meeste kamerplanten is dus: geef ze een plekje in de halfschaduw.
 

kamerplanten-standplaats

Kamerplanten verpotten: hoe en wanneer?

Na een tijdje is jouw kamerplant klaar om verpot te worden. Verpotten betekent dat je jouw kamerplant een nieuw onderkomen (pot) gaat geven. Deze pot kan een slag groter zijn dan je vorige pot, zodat de plant kan gaan groeien. Als je niet wilt dat je plant groeit, kun je dezelfde pot weer gebruiken. Ververs dan alleen de potgrond. De kamerplant zal weer nieuwe voedingsstoffen halen uit de verse aarde.

De beste tijd om je kamerplant te verpotten is in het voorjaar. Je plant (en zijn wortels) kunnen namelijk best wat schade oplopen tijdens het verpotten, en in het voorjaar krijgen ze genoeg energie binnen om deze schade zelf te herstellen.

Ben je op zoek naar een nieuwe pot? Neem dan eens een kijkje bij de pottencollectie van onze broer Plantje.nl.
 

Plantenvoeding voor kamerplanten

Soms mag je jouw kamerplant best even extra verwennen. Dit kun je doen door je kamerplant wat extra plantenvoeding te geven. In verse potgrond zit voor zo’n twee maanden genoeg voeding, daarna mag je kamerplant best wat extra’s krijgen. Je kunt kiezen voor universele plantenvoeding of plant-specifieke voeding (bijvoorbeeld voor bloeiende planten). Geef je kamerplant alleen extra voeding tijdens het groeiseizoen, in het voorjaar en de zomer.

Bij goede verzorging gaat jouw plant maandenlang mee. Geniet ervan! ♥ 

 

Zelf ook een plant cadeau doen? Neem eens een kijkje bij ons planten cadeau-assortiment.

 

---------

 

Welke plant heb je gekregen?

Klik op de afbeelding voor verzorgingstips per plant. 

 

 

 

Verzorging Aloe Vera >
Verzorging Ananasplant >
Verzorging Spathiphyllum >
Verzorging Pachira aquatica >
Verzorging Echeveria miranda >
Verzorging Opuntia rubescens >
Verzorging Coffea arabica >
Verzorging Schefflera >
Verzorging Baobab >
Verzorging Clusia rosea >
Verzorging Olea europaea >
Verzorging Pilea peperomia >
Verzorging Potroos >
Verzorging Sansevieria laurentii >
Verzorging Begonia maculata >
Verzorging Camellia sinensis >