Koffieplant verzorging

WAT LEUK! Iemand heeft jou een koffieplant (Coffea arabica) cadeau gedaan. Geniet van jouw groene verrassing! Bekijk hieronder hoe je jouw kamerplant het beste kunt verzorgen.

---

Coffea arabica verzorging

De Coffea Arabica is een decoratieve kamerplant met prachtige, glimmende bladeren. Deze groene kamerplant wordt ook wel koffieplant genoemd, mag jij raden waarom! Met veel liefde en wat jaartjes geduld kan de koffieplant zomers gaan bloeien. Dat betekent dat er daarna echte koffiebonen aangroeien. Je ziet langzaamaan rode besjes verschijnen die je kunt plukken, pas als ze gaan drogen zullen ze donkerder kleuren. Pluspunt: de Coffea arabica staat ook nog eens leuk op je vensterbank en is makkelijk in verzorging.

Koffieplant standplaats

De koffieplant is geen moeilijke kamerplant, maar staat wel graag op een licht plekje. Zoek een plek in huis waar veel licht is, maar vermijdt direct zonlicht. Bij te veel blootstelling aan direct zonlicht, kunnen de bladeren van de coffea arabica namelijk verbranden en dat is zonde.

Zorg ook dat de koffieplant niet te warm wordt, zijn bladeren kunnen dan slap gaan hangen. Mocht dit gebeuren, verplaats de plant dan naar een wat kouder plekje. Vaak is dat wat verder van het raam af. Is de standplaats te donker? Dan worden er geen nieuwe bladeren aangemaakt.

[{

Koffieplant water geven

Je vraagt je vast af: Hoe vaak moet je een koffieplant water geven? Heb je jouw koffieplant net nieuw gekregen? Begin dan een beetje met experimenteren qua water geven. Probeer de kamerplant eerst één keer in de drie dagen een slokje te geven. Merk je dat de potgrond na die drie dagen nog steeds vochtig is? Dan hoef je nog niet meteen bij te wateren.

Zorg in ieder geval dat de potgrond van de koffieplant altijd lichtvochtig is, zodat hij genoeg water heeft om zichzelf te voeden. Het is beter om de koffieplant meermaals een klein beetje water te geven, dan in één keer heel veel. Dan kunnen zijn wortels namelijk gaan rotten, doordat er een flinke laag water onder in de pot blijft staan. Over het algemeen is de koffieplant geen dorstig type en heeft hij dus niet heel veel water nodig.

koffieplant

Koffieplant verpotten

Als jij jouw koffieplant goed verzorgt, zul je zien dat hij groeit en steeds meer nieuwe bladeren aanmaakt. De koffieplant groeit niet alleen boven de grond, maar ook eronder. Op een gegeven moment is jouw huidige plantenpot te klein voor de koffieplant om verder te groeien: tijd om te verpotten.

De beste tijd om te verpotten is in de lente, de koffieplant is dan op z’n sterkst. Zoek een nieuwe plantenpot die minstens 20% groter is dan zijn huidige pot. Op zoek naar een nieuwe pot? Neem eens een kijkje bij Plantje.nl. Verpot je koffieplant met verse potgrond, zo krijgt hij weer nieuwe mineralen en vitamines. Klaar om verder te groeien!

[{

Is de Coffea arabica giftig?

De koffieplant is niet giftig, en dus veilig voor kinderen en huisdieren. Alle kamerplanten van BloomPost zijn bedoeld voor decoratieve doeleinden en niet voor consumptie. Mocht de koffieplant over een aantal jaren bessen produceren, kun je deze natuurlijk gebruiken voor het maken van koffie en wel consumeren. Zorg wel dat je de bessen behandeld en droogt. Het eten van onbehandelde bessen kan zorgen voor misselijkheid.

BloomPost

Kende jij BloomPost al? Wij hebben originele en unieke cadeaus voor elke gelegenheid! Zelf ook iemand verrassen? Bekijk ons assortiment >