Opuntia Rubescens verzorging

WAT LEUK! Iemand heeft jou de knuffelcactus (Opuntia Rubescens) cadeau gedaan. Geniet van jouw groene verrassing! Bekijk hieronder hoe je jouw kamerplant het beste kunt verzorgen.

-----

Opuntia rubenscens verzorgen

Meet the hug friendly cactus! In tegenstelling tot de meeste cactussen, zit deze Opuntia Rubescens niet onder de stekels en dat maakt deze onderhoudsarme kamerplant extra populair. Zijn roepnaam ‘Road Kill Cactus’ slaat op de platte, dunne en hobbelige uitstraling die hem er bijna uit laat zien alsof hij is overreden door een auto. Ook wordt hij wel schijfcactus of vijgcactus genoemd. De Opuntia Rubescens is ook met recht een knuffelcactus te noemen!

Opuntia standplaats

De schijfcactus groeit in het wild voornamelijk in delen van Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. De Opuntia groeit zowel hoog in de koude bergens als laag op de tropische vlaktes. Ze stellen dus weinig eisen aan hun standplaats en houden zich goed staande op veel verschillende plekken. Ze kunnen op een hele lichte plek staan, maar ook in de (half)schaduw. De Opuntia kan zelfs in direct zonlicht staan. De stekels op de huid van de cactus werken als een soort natuurlijke UV-filter.

Opuntia water geven

Waar je bij de meeste kamerplanten regelmatig een klein beetje water geeft, kun je bij cactussen beter in één keer wat meer geven. De vijgcactus kan water opslaan in z’n huid, waardoor hij zelf goed kan doseren. Hij maakt dan een soort waterreservoir aan. Geef de Opuntia pas water als de potgrond weer helemaal opgedroogd is, vaak duurt dat zo’n 1,5 weken. In de wintermaanden kun je gerust één keer in de maand water geven.

Vijgcactus verpotten

De vijgencactus hoef je in principe niet te verpotten, tenzij jouw Opuntia rubenscens echt te groot wordt voor de pot en je hem ook nog wilt laten groeien. Kies dan een pot die 20% groter is dan de oude pot. Op zoek naar een nieuwe pot? Neem eens een kijkje bij Plantje.nl.

Als je niet gaat verpotten, is af en toe de aarde verversen wel een goed idee. De kamerplant kan dan weer putten uit voedingsstoffen en mineralen van de verse potgrond.

[{

Is de Opuntia rubescens giftig?

De Opuntia rubescens is in principe niet giftig. Toch heeft de cactus wel kleine stekeltjes, dus pas op met kleine kinderen en huisdieren. Alle planten van BloomPost zijn voor decoratieve doeleinden en niet voor consumptie.

BloomPost

Kende jij BloomPost al? Wij hebben originele en unieke cadeaus voor elke gelegenheid! Zelf ook iemand verrassen? Bekijk ons assortiment >