zaaien

Bloemen zaaien

🌱 Zaai instructies 🌱

Wat leuk dat je bloemen gaat zaaien! Je kunt direct aan de slag door een aantal zaadjes te zaaien in het meegeleverde potje. De rest van de zaden kun je op een goed moment in de tuin of ergens in de buurt zaaien. Kies de zadenmix die jij hebt gekregen voor specifieke zaai tips of lees hieronder algemene tips voor bloemen zaaien.

bloemenmix

Bloemenmix >

✿✿✿✿✿

Met bloemen zaaien tover je jouw tuin of een andere buitenplek om tot een waar bloemen paradijs. Hier kun je niet alleen zelf van genieten, maar ook de bijen, vlinders en andere insecten zullen dolblij zijn. Wij helpen je graag om het bloemen zaaien zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Wanneer bloemen zaaien?

Op welk moment in het jaar je kunt beginnen met bloemen zaaien, hangt ervan af welke bloemen je wilt zaaien. Vaak vind je instructies voor de zaaiperiode op het zakje van de zaadjes. Soms kun je zaden direct in de volle grond buiten zaaien, en soms kun je ze beter eerst binnen in een potje zaaien. Dat laatste is bijvoorbeeld een goed idee voor de herfst- en wintermaanden. Zo kunnen jouw jonge bloemen het grootste risico op vorst ontwijken. Zodra de vorstperiode voorbij is, kun je jouw bloem zaadjes overzetten in de volle grond.

Bloemzaden zaaien: buiten of binnen?

Bloemen kun je eigenlijk overal (in) zaaien! Belangrijk is wel dat er een laagje aarde in kan én dat er een goede afwatering is (of let zelf goed op met water geven). De zaadjes van BloomPost worden geleverd met een duurzaam potje gemaakt van olifantengras óf een tof plantenzakje. Hierin kun je jouw bloemen zaaien.

potje

Hoe ver moeten de zaadjes de grond in?

Heb je kleine zaden gekregen? Dan hoef je deze niet diep in de grond te stoppen. Kleine zaden kun je op de oppervlakte van de grond zaaien. Druk ze eventueel een beetje aan om te zorgen dat ze niet van hun plek waaien. Zorg dat je tijdens het bloemen zaai niet te veel kleine zaadjes te dicht bij elkaar zaait. Zo kunnen er snel schimmels ontstaan die de zaaiingen kunnen doden. Heb je grote bloemzaden gekregen? Stop ze dan wat dieper in de grond. Zo ver, dat ze nét niet meer boven de grond uitsteken.

Geef je meteen water na het bloemen zaaien?

Zaden hebben zuurstof en vocht nodig om te groeien. Zorg dus dat je ze direct na het bloemen zaaien een flinke slok water geeft. Gebruik hiervoor geen plantenspray. Die kan ik er namelijk voor zorgen dat je de zaden wegblaast. Heb je de zaden in een bakje? Giet dan voorzichtig wat water op de zaden met een gieter, of hou de bak waarin de zaadjes zitten onder de kraan. Heb je de zaden in de volle grond? Wees dan wat voorzichtiger met een harde straal, die kan de zaadjes wegspoelen. Je kunt de zaden in dat geval beter direct na het bloemen zaaien voorzichtig besprenkelen met water.

bloemen-zaaien

Waar kun je het beste bloemen zaaien?

Bloemen zaaien kan overal! Echter, jouw zaadjes zullen het snelst kiemen als ze op een warme en lichte plek staan. Een lichte vensterbank (met een warme radiator eronder) is voldoende. Ook kun je ervoor kiezen om jouw zaadjes te zaaien in een (kleine) kas. Je zult zien dat ze hier nóg sneller zullen kiemen, omdat de warmte hier goed binnen blijft. Binnen no time zul je de eerste kleine sprietjes zien verschijnen! Uiteraard kan bloemen zaaien ook in de tuin, op het balkon of in een perkje in jouw straat.

bloemen-zaaien

Hoe snel komen zaden uit?

Net als de beste zaaitijd, verschilt ook de kiemtijd per soort. De kiemtijd kun je vaak op de zakje van de zaadjes vinden. Daarnaast is de kiemtijd ook afhankelijk van de hoeveelheid licht, warmte en water. Als je dus goed voor jouw zaadjes zorgt en ze de perfecte omstandigheden aanbiedt, zul je binnen een paar dagen al resultaat zien! Heb je het idee dat jouw zaden maar niet gaan kiemen, dan kan dat een van de volgende redenen hebben:

- Het is te warm of te koud voor de zaden

- Het is te licht of te donker voor de zaden

- De zaden krijgen te weinig of te veel water

- De zaden zijn te oud of niet goed bewaard

Probeer wat te spelen met de standplaats, het water geven en de temperatuur rondom jouw bakje met zaden. Hopelijk zie je snel resultaat!

Eénjarige vs. meerjarige bloemen

Eénjarige bloemen zullen meteen het eerste jaar volop gaan bloeien. Deze zaadjes kunnen het beste vanaf half april rechtstreeks buiten worden gezaaid. Houd daarbij wel rekening met eventuele vorst. Liever zaaien op een ander moment in het jaar? Kweek ze dan eerst binnen op.

Tweejarige of meerjarige bloemen zullen pas in hun tweede jaar je tuin vullen met kleur. Het maakt dus eigenlijk niet uit wanneer je deze zaden zaait. Dat hoeft niet per se voor de zomer te zijn.

Veel zaai plezier!

Tip: als na het bloemen zaaien, de bloemen zijn uitgekomen kun je ze plukken en drogen. Zo maak je jouw eigen droogbloemen!