Bloemenmix voor vlinders & bijen

Zaai instructies

Wat leuk dat je onze bloemenmix gaat zaaien! Je kunt op elk moment van het jaar een paar zaadjes binnenshuis in het bijgevoegde potje zaaien: kweek je eigen mini boeket! De rest van de zaadjes kan in het voorjaar direct in de volle grond worden gezaaid. Hieronder vind je de instructies voor beide zaaimethoden.

zaaien

Het zaaien kan beginnen!

In het potje

Je kunt een paar zaadjes uit deze mix gaan zaden in het meegeleverde potje. Het potje is erg bijzonder, hij is namelijk gemaakt met olifantsgras: super duurzaam!

✿ Stap 1 ✿

Leg de grondtablet in een kommetje en voeg ongeveer 50 ml water toe. Wacht 2 minuten totdat de grondtablet het water heeft opgezogen.

✿ Stap 2 ✿

Vul het potje met de vochtige aarde en maak in het midden een klein kuiltje.

✿ Stap 3 ✿

Doe hier een paar zaadjes in en dek ze af met wat grond. De rest van de zaadjes kun je bewaren of tussen mei en juni buiten zaaien.

✿ Stap 4 ✿

Zet het potje op een schoteltje en geef om de 2 à 3 dagen een beetje water. Het is belangrijk dat de zaden vochtig blijven, maar niet kletsnat. Om verdamping van het water te beperken, kun je het klepje op het potje doen.

✿ Stap 5 ✿

Als de plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn kan je kiezen: Zet ze in een grotere pot of buiten in de volle grond (als de kans op nachtvorst geweken is); Of geef ze aan iemand cadeau: een levende wenskaart!

Tip: bewaar het doosje en stuur het potje met je zelfgekweekte bloemetjes op naar iemand die je blij wilt maken! Het doosje is speciaal ontwikkeld om een plantje in pot veilig te kunnen opsturen met de brievenbuspost.

In de volle grond

Er zitten veel meer zaadjes in het zakje dan in het brievenbuspotje passen. In de periode april tot juni kun je de zaadjes ook direct in de volle grond zaaien. Eén zakje is genoeg voor 1-2 m2 grond.

✿ Stap 1 ✿

Maak het beoogde zaaioppervlak onkruidvrij en hark de aarde luchtig.

✿ Stap 2 ✿

Strooi de zaadjes gelijkmatig uit en bedek ze onder een klein laagje aarde (2 tot 3 cm).

✿ Stap 3 ✿

Geef de zaden (als het niet regent) om de 2 à 3 dagen een beetje water. Kleine plantjes zijn kwetsbaar, dus als ze boven de grond uitsteken kun je het beste met hele fijne druppeltjes sproeien, zodat de plantjes niet knakken. Binnen enkele weken zul je samen met de bijen en vlinders kunnen genieten van de eerste bloemen. 

Tip: heb je zelf geen tuin? Zaai de zaadjes in perkjes bij jou in de buurt en breng saaie plekken tot leven.

Veel kweekplezier!